Verder naar inhoud
Hoe bescherm je een olijf- palmboom tegen de vorst?

Hoe bescherm je een olijf- palmboom tegen de vorst?

Een olijf- of palmboom is een mediterrane boom uit het Middellandse zee gebied. Dat wil zeggen dat deze bomen prima in Nederland kunnen groeien, maar in de winter wel beschermd moeten worden tegen de vorst. Omdat deze bomen wintergroene bomen zijn, hebben ze ook in de winter voeding en vocht nodig. Wat betekend dat het belangrijk is dat de kluit niet bevriest. Daarom raden wij je aan om je olijfboom of palmboom goed te beschermen tegen de kou.

De meest handige manier om een olijfboom of palmboom in de volle grond tegen vorst en uitdrogende wind te beschermen is door de boom in te pakken met een winterhoes voor planten. Zo’n winterhoes laat licht en lucht door en is bovendien gemakkelijk te plaatsen omdat hij voorzien is van rits. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten ( L, XL, XXL).

Wanneer je te maken hebt met een langere strenge vorstperiode is het aan te raden om ook de stam van de boom in te pakken. Als de winterhoes langer om je boom zit het is verstandig deze af en toe open te risten om de binnenkant te luchten. Zo voorkom je dat het te vochtig wordt in de hoes. Vocht kan namelijk zorgen voor schimmel.

Volg onderstaande stappen om jouw olijf- of palmboom te beschermen 

Boom met dikke stam in de volle grond:

Boom met dunne stam in de volle grond:

  • Wikkel een warmtekabel rondom de stam;
  • Wikkel vervolgens een laag noppenfolie om de stam;
  • Doe als laatste een beschermhoes (boomjas) om de kroon.

Boom in een pot:

  • Indien de pot verplaatsbaar is, kun je deze het beste in een vorstvrije garage of schuur plaatsen. De olijfboom is dan voldoende beschermd.
  • Indien de pot niet verplaatsbaar is, wikkel je om de stam en kluit een warmtekabel;
  • Vervolgens wikkel je een laag noppenfolie om de bak, wat ervoor moet zorgen dat de kluit niet te nat wordt;
  • Ook om de stam wikkel je 1 of 2 lagen noppenfolie;
  • Als laatste doe je een beschermhoes om de kroon. 

Let op: palmbomen en olijfbomen zijn erg gevoelig voor sneeuw en ijzel. Wanneer deze weersomstandigheden zich voor doen, raden wij u aan om de palmboom of olijfboom in ieder geval met een vlieshoes te beschermen tegen de sneeuw of ijzel. Ook wanneer het niet heel hard vriest. Het gewicht van sneeuw of ijzel op het blad kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren gaan uitscheuren.

Bestel hier je beschermhoes zodat jouw boom de winter goed door komt!

Vorige artikel Kalk strooien op je gazon is het best in de wintermaanden
Volgende artikel Hoe moet ik mijn gazon verticuteren?