Verder naar inhoud
Zelf processierups bestrijden met een rupsenval

Zelf processierups bestrijden met een rupsenval

Om zelf de processierups te bestrijden zijn er maar weinig middelen tot je beschikking. Wij bieden sinds kort de rupsenval aan. De Rupsenval is een nieuw product op de Nederlandse markt. In landen als Frankrijk en Italië maken ze al jaren gebruik van een soortgelijk product om de dennenprocessierups te vangen.

Het gedrag van de eikenprocessierups

Volgens de theorie behoort de eikenprocessierups de boom niet veelvuldig te verlaten. Echter zien we de laatste jaren een verandering in gedrag en zien we de eikenprocessierups massaal in processie de stam afdalen, evenals de boom verlaten.

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren geprofiteerd van het veranderende klimaat. Dit heeft geleid tot een enorme toename in populatie. De bomen hebben op hun beurt flink geleden onder het klimaat. De extreem warme en droge seizoenen eisten hun tol en resulteerden in minder blad. En daarmee minder voeding voor de steeds grotere dichtheid aan eikenprocessierupsen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de jonge eikenprocessierups in processie de stam afdaalde op zoek naar voeding buiten de boom waarin ze uit het eitje zijn gekropen. Deze voeding is voor de eikenprocessierups van groot belang, gezien de eikenprocessierups veel energie nodig heeft om uiteindelijk als vlinder uit te vliegen.

De eikenprocessierups verlaat de boom onder diverse omstandigheden, waaronder: voedselschaarste, hoge temperaturen, grote aanwezigheid van predatoren. Ze verlaten dan de boom op zoek naar andere voedselbronnen. De eikenprocessierups is dan ook aangetroffen in berken, beuken, tamme kastanjes, lindebomen, beukenhagen en meidoorns. Ook heeft men ze afgelopen jaren over de straten zien kruipen en objecten zien kruipen. Er zijn bijvoorbeeld nesten aangetroffen in de grond, in bushokjes en op tuinmeubilair.

Dat de eikenprocessierups de afgelopen jaren gevaarlijk dicht bij mens en dier kwam, zorgde onder andere voor de extreme overlast. Dieren kwamen in aanraking met laaghangende nesten. Ook voor buitenspelende kinderen was het daardoor niet veilig. Daarnaast werd veel overlast veroorzaakt door brandharen, die door de wind werden verspreid.

Bestrijding van de processierups met de rupsenval

De rupsenval haakt in op het veranderende gedrag van de eikenprocessierups.

De populatie is in veel bomen (vooral in stedelijk gebied) te groot voor het weinige voedsel dat in de boom aanwezig is. Hierdoor trekt de eikenprocessierups de boom uit. In deze fase kan de eikenprocessierups veilig worden gevangen.

Volgende artikel Kalk strooien op je gazon is het best in de wintermaanden